Vibrationsplatta – Vad är det? Fakta och träningstips

Hej och välkomna tillbaka till oss på Prima Pralin. Vi har som ni ser haft ett lååångt uppehåll, men nu är vi tillbaka med ett inlägg! Den blir återigen fokus på träning och hälsa, vi har ju bland annat skrivit om hemmagym och skivstångsställningar på senaste. Dagens inlägg kommer att handla om vibrationsplattor, vilket för övrigt skulle kunna passa in i ett välutrustat hemmagym!

En vibrationsplatta, vad är det?!?

En vibrationsplatta som även kallas power plate

Det är ett halvgammalt men relativt okänt träningsredskap som har funnits sedan 1960-talet. De kan även kallas för det engelska ordet ”Power Plate”. Det uppkom som sagt på 60 talet och det var i Ryssland där man först hade det för träning åt kosmonauter men sedan spred det sig till elitatleter. Först för drygt 20 år sedan började det sprida sig lite i övriga världen och idag kan man faktiskt hitta vibrationsplattor på relativt många svenska gym.

Hur dom fungerar

Dom består av en platta man står på och ett handtag man kan hålla sig i. Sedan vibrerar denna plattan i olika frekvenser. Man kan ställa in frekvens och amplitud med mera för att få ut olika effekter av plattan.

Så här kan man träna med en vibrationsplatta:

Det allra enklaste och vanligaste är att göra sina ”vanliga” övningar, fast på plattan. Detta kommer ge en ökad stimulans och träning, vi kommer till fördelarna längre ner. Några bra övningar på en power plate är:

  • Enbensknäböj
  • Armhävningar (händerna på plattan)
  • Crunches (rumpa/rygg på plattan)
  • Dips (återigen, händerna på plattan)
  • Jag tror ni förstår principen nu!

Fördelar

Det finns en del forskning på vibrationsplattor. På http://vibrationsplattan.nu/ finns det flertalet källor till vetenskapliga studier. Men de viktigaste punkterna är:

  • En vibrationsplatta ökar blodflödet och är bra vid rehab
  • Man får mer effektiv träning eftersom vibrationerna ökar musklernas kontraktioner. D.v.s samma träning på en power plate kräver mindre tid för samma effekt
  • Det är extra lätt att träna på för personer med nedsatt rörelseförmåga med mera

Sammanfattning

En vibrationsplatta är relativt billigt och tar inte mycket plats i hemmet. Den ger extra effektiv och varierad träning. Tycker du det är kul med träning kan det definitivt vara värt att spana in noggrannare och ev. köpa!

Hemmaträning med en skivstångsställning

Som ni kanske minns skrev vi senast ett inlägg om hemmagym. Ett hemmagym är perfekt för den som på ett snabbt och enkelt sätt vill kunna träna hemma. Men i detta inlägg tänkte vi istället ta upp träningsredskapet skivstångsställning, vilket är ett av de mest användbara du kan köpa!

Vad behövs förutom en skivstångsställning?

Förutom ställningen behöver du såklart en skivstång och vikter, men förutom det har du i stort sett allt för att träna hela kroppen så mycket det bara går! Utökar du med även en träningsbänk har du ett komplett gym i stort sätt. Självklart kan du köpa till ytterligare maskiner, hantlar och vikter, men grunden i ett komplett gym är just skivstång, ställning och vikter.

Andra versioner

skivstångsställning maxi
Förutom den klassiska skivstångsställningen med två ben finns det även ett så kallat power rack. Det är uppbyggt som en ”bur” med fyra ben runt användaren och har även säkerhetsstänger. Dessa stänger är extra användbara i bänkpress och knäböj. Just i bänkpress kan de rädda ditt liv. Sen finns det även en mindre variant av power rack som kallas för half rack. Där är de två bakre benen lägre.

Saker att tänka på vid ett köp:

  1. Hur mycket vikt tål skivstångsställningen?
  2. Vad kostar den?
  3. Vilket märke/vilken kvalité och hållbarhet är det?
  4. Finns det ”extrautrustning” tex. möjlighet att träna dips?

Ska du köpa en skivstångsställning kan vi rekommendera modellen MAXI från Master Fitness.

Hoppas ni blev lite klokare och hittar en bra ställning att köpa!

Hemmagym/Multigym – För och nackdelar

Idag ska vi göra en jämförelse/utvärdering och samlande artikel om hemmagym.

Vad är ett hemmagym?

Det är helt enkelt en stor maskin där du kan göra massvis med olika övningar. De kan även kallas för multigym och är perfekt för trångbodda människor som ändå vill ha möjligheten att träna hemma! Om man inte vill gå till ett vanligt gym är alternativet ofta att köpa massvis med separata redskap och fria vikter för att man ska kunna träna hemma. Men med ett hemmagym får man allt i ett!

Fördelar och nackdelar med ett multigym

Vi tänkte nu jämföra separata produkter med ett komplett multigym. Fördelen med separata redskap är att du har alla möjligheter i världen att variera och utvidga din träning och dina övningar. Du kan köpa till nya grejer hela tiden och lätt skapa ny intressanta kombinationer. Nackdelen är att det snabbt blir dyrt och du måste köpa massvis med saker som:

  • Skivstång
  • Hantlar
  • Viktskivor
  • Träningsbänk
  • Träningsmattor
  • Skivstångsställningar
  • Cable Cross
  • Med mera?

hemmagym eller vikter?
Fördelen med ett komplett gym är att du får allt i ett och det tar lite plats. Det är även relativt billigt med tanke på alla möjligheter du har. Nackdelen är att du blir begränsad i framtiden, du kan inte göra mer än vad du redan kan i fråga om övningar. En annan nackdel är att man blir begränsad när det kommer till viktplattor, är du stark (eller planerar att bli det) kan det vara bra att skaffa separata träningsprodukter direkt. Viktplattorna i dessa minigym är sällan mer än 70-100 kg.

Sammanfattning

För dig som är trångbodd, ekonomisk och inte jättestark eller seriös med din träning är ett hemmagym en perfekt lösning för att snabbt och enkelt få in träning i hemmet/vardagen!

Jabra move wireless test och recension

jabra move wireless

Hej och välkommen till vårt första test och recension, som är av de trådlösa hörlurarna Jabra move wireless! Vill ni läsa mer om oss kan ni göra det här. Nu kör vi!

Vad är Jabra move wireless?

Det är ett par trådlösa hörlurar från tillverkaren Jabra. Den trådlösa kommunikationen sker via bluetooth och de har ett inbyggt batteri som laddas upp via en medföljande USB kabel.

Specifikationer

Dessa bluetooth hörlurar har följande specifikationer:

  • Batteritid vid samtal: 8h
  • Batteritid i standbyläge: 12 dagar
  • Räckvidd: upp till 10 meter
  • Vikt: 150 gram
  • Bluetooth version: 4.0

Test och recension

jabra move wireless

Jag har använt ett eget par av Jabra move under cirka ett år och spontant så är jag riktigt nöjd. Min uppfattning är att detta är ett av de allra bästa bluetooth headset på marknaden idag! Jag brukar ha på mig dom när jag jobbar, springer, tränar på gym, lagar mat, pratar i telefon, ja riktigt ofta helt enkelt. Dom är nästintill beroendeframkallande!

Om jag ska komma med lite kritik så kan det ibland ta 10-20 sekunder innan de synkat helt till min iphone. Om jag försöker spela musik direkt när jag kopplat ihop dem så hackar/laggar musiken. Ibland, kanske 2 gånger av 10, lyckas de inte kopplas samman helt med mobilen och musiken kommer istället ur mobilens högtalare. Men då är det bara att restarta hörlurarna och spotify så fungerar det varje gång. En annan nackdel är priset, de kostar lite under tusenlappen. Men det är helt enkelt ett pris man får betala för att få det bästa!

Sammanfattning

Jabra move wireless är ett par riktigt bra bluetooth hörlurar, kanske de bästa på marknaden idag.